Bon Bini op Curaçao
Spierwitte stranden, omzoomd door kokospalmen die beschutting bieden tegen de intense warmte van de zon. Een kristalheldere zee in vele schakeringen blauw en groen. Een zeebries die voor de hoognodige afkoeling zorgt. De aangename temperatuur die het hele jaar rond de 27˚C bedraagt, maakt een vakantie op Curaçao het hele jaar door mogelijk. Het land maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, waardoor je je in de meeste gevallen verstaanbaar kunt maken in het Nederlands. Betalen doe je er met de Antilliaanse gulden. Naast de vele bezienswaardigheden in de hoofdstad Willemstad, biedt ook de natuur volop vertier. Zo zijn er talloze mogelijkheden voor het beoefenen van diverse vormen van watersport.

De hoofdstad Willemstad wordt in tweeën gedeeld door de St. Annabaai. In het oosten ligt Punta, het oudste gedeelte en in het westen Otrabanda, verbonden door de pontjesbrug. Curaçao staat vooral bekend om zijn tropische temperaturen, gemiddeld tussen de 28 en 30 ˚C. De passaatwind zorgt voor een aangename, verkoelende bries.

Winkelen en uitgaan op Curaçao
Een vakantie op Curaçao betekent zowel overdag als in de kleine uurtjes genieten. Het eiland kent tal van winkelcentra in de wijk Punda, waaronder het Bloempot shopping center, de Renaissance Mall en Rif Fort. Contrabanda kent eveneens diverse lokale winkels, maar het is raadzaam om in de buurt van de Pontjesbrug te blijven, omdat de wijk bekend staat om zijn hoge criminaliteit. Het nachtleven speelt zich vooral in en rondom de hotels aan het strand af. Talloze evenementen verspreid over het hele jaar, waaronder het Curaçao International Jazz Festival en Carnaval, zijn ideaal om uit te gaan.

Op het eiland zijn verschillende overblijfselen uit de koloniale tijd terug te vinden. Met name de architectuur in Willemstad herinnert aan de periode 1700 – 1900. Bekende bezienswaardigheden zijn daarbij Fort Amsterdam en diverse plantagehuizen. Echte aanraders tijdens een vakantie op Curaçao zijn de grotten van Hato, het historische centrum van de hoofdstad en de Handelkade in de wijk Punda die bekend is vanwege zijn pastelkleurige gebouwen. De invloeden van onder andere de Spaanse en Nederlandse cultuur hebben ook hun sporen achtergelaten op religieus gebied met de kathedraal van Pietermaai en de synagoge.

Transport op het eiland
Op het eiland rijden bussen, maar men neemt het niet zo nauw met de tijden en de route. Voor een rondreis is het beter een taxi te nemen en vooraf een prijs af te spreken. Je kunt ook een auto huren, spreek vooraf vaste tarieven per dag af. Leuk is het om een open jeep te huren, hiermee kun je lekker luchtig het eiland ‘doorcrossen’. Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare eilandtours te maken op het eiland.

Een rondje Curacao
Begin je route per huurauto bij vliegveld Hato en bezoek de vlakte van Hato met haar grotten. Volg hierna de zandweg, alleen te maken met een pick-up truck of 4-wheel drive, die langs de kust naar het westen gaat. Deze droge en dorre roodbruine omgeving met grote cactussen is prachtig. Opeens zie je een moderne windmolens, sla bij de vijfde windmolen linksaf. Als je goed zoekt vindt je daar nog een grot, die niet veel door toeristen wordt bezocht. Wel oppassen voor de vleermuizen! Als je verder rijdt kom je bij de bron van San Pedro. Van hieruit kun je naar de Dokterstuin voor een heerlijke vroege lunch of laat ontbijt of, als je nog geen honger hebt, voor een kop koffie met gebak (zelfs appeltaart) bij Landhuis Daniël. Uitgerust? Doorrijden naar het Westen en maak absoluut een tussenstop bij Boca Table; op dit punt kun je de zee met geweld tegen de ruige kust zien slaan. In het restaurant bij Boca Table zijn locale gerechten van de barbecue verkrijgbaar en natuurlijk verkoelende drankjes; heerlijk! Vervolg je weg en maak zeker een stop bij het St. Christoffelpark inclusief de St. Christoffelberg, met zijn 372 meter de hoogste berg op Curaçao. Deze berg is te beklimmen (vroeg opstaan!) maar vergis je niet, de tocht is zwaar. De volgende stop voor de latere lunch mag je niet missen; Restaurant Janchi op Westpunt staat bekend om zijn locale ‘dishes’ èn de suikerdiefjes. Een prachtig lokaal geel/oranje met zwart vogeltje die met zijn spitse snavel suiker snoept van de schalen die bij Janchi klaar staan. Een echte publiekstrekker èn goed eten! Rijd daarna langs een aantal prachtige ‘bounty’ stranden; playa Kalki met het prachtige hotel èn uitstekend restaurant Kurá Hulanda, playa Forti, grote Knip en kleine Knip, playa Lagune, playa Santa Cruz,, playa Daaibaai en playa Port Marie. Het laatste stuk rijden we via Landhuis Jan Kok (momenteel gesloten voor bezoekers) langs de vlakte waar veel flamingo’s te zien zijn. Het is inmiddels al wat later geworden dus we brengen een kort bezoek aan Casa Bao, een prachtig strand en een goed restaurant. Inmiddels is het donker en wordt het tijd om weer terug te rijden.

Overige ‘must-see’ tips
Struisvogelfarm in Santa Rosa, Jan Thiel, Seaquarium met zijn vissen, zeeleeuwen, zeeschildpadden èn dolfijnen waarmee gezwommen kan worden, Mambo Beach, een rondvaart door de haven vanaf het dok, museum Curaçao, de floating market met prachtige groente en fruit, de overdekte markt waar je ècht een keer tussen de middag moet zijn voor de meest lekkere locale gerechten.

Culinaire adressen
The Winecellar met serre en airco, Seaside Terrace waar je aan het strand zit en heerlijk locale vis kunt eten, Fort Nassau voor het meest prachtige uitzicht over het eiland, Villa Elisabeth, Avila Beach met restaurant Blues waar je ‘op’ het water zit, Larousse van Pim en Marjolein, de eetcafées De Heeren en De Tropen, De Kleine Wereld waar je ook ‘op’ het water zit, Landhuis Brakkeput Mei Mei met zijn bekende saladbar en Rodeo Ranch voor de heerlijkste steaks.

Dans en muziek
Daarnaast ontbreekt natuurlijk de dans en muziek niet. Een swingende salsa die altijd uitnodigt tot een danspartij tot in de late uurtjes van de nacht. Overal op Curacao vind je tal van leuke dansgelegenheden; van bruisende openlucht discotheken tot landhuizen waar de lokale bevolking de merengue danst.

Caribisch Paradijs
De vriendelijke inwoners, het geweldige klimaat, de azuurblauwe zee, de mooie en verlaten baaien, het bruisende Willemstad met zijn kleurrijke panden, de drijvende markt, de pontjesbrug en het swingende nachtleven, maken Curacao tot een waar en compleet Caribisch paradijs.

Bezienswaardigheden Curacao:

* Curacao Sea Aquarium, een populaire attractie. Je ziet er pijlstaartroggen, haaien en zeeschilpaden, maar ook pelikanen, flamingo’s en zeeleeuwen. Voor velen is het hoogtepunt de mogelijkheid om te zwemmen met dolfijnen bij de Dolphine Academy.
* Grotten van Hato, vlak naast de luchthaven van Curacao bevinden de grotten zich op 60 meter boven de zeespeigel. Voor de komst van de Europeanen bewoond door de Ararwak-Indianen, die er prachtige grottekeningen aanbrachten.
* Kura Hulanda Museum, de beste afrikaanse collectie van het caribische gebied. Hier leer je veel over het slaventijdperk.
* Curacaos Museum, uitgebreide verzameling antieke meubels en schilderijen van de bekendste kunstenaars van Curacao.
* Maritiem Museum, De nieuwste technieken zijn gebruikt om multimediadisplays te creëren die samen met de 17e-eeuwse modelschepen en kaarten een goed beeld geven van de ontwikkelingen in de zeevaart.
* Willemstad, het historische centrum van Willemstad met haar karakteristieke bouw en kleurrijke gevels. Grote delen van Willemstad staan op de UNESCO WereldErfgoedlijst.
* Pontjesbrug, het open en dichtgaan is een waar spektakel en goed te volgen vanaf het terras van een sfeervol restaurant vanaf de kade is Willemstad.
* Fort Amsterdam, een indrukwekkend gebouw waar de gouverneur van Curacao zetelt.
* De drijvende markt, in de wijk Punda is de drijvende markt. Hier vind je een keur aan locale producten.
* De kruidentuin van Dinah Veeris, de kruidenvrouw van Curacao, Dinah Veeris, is bekend om haar kennis van kruiden en de werking ervan. Ze heeft haar eigen kruidentuin, Dinah’s Botanic and Histoirical Garden Den Paradera.
* Struisvogelfarm, op deze Ostrich and Game farm zijn 800 struisvogels van verschillende soorten. Je kunt de pasgeboren struisvogels bezoeken, je mag ze voeren en voor de leifhebber kun je bij het restaurant Zambezi een struisvogelbiefstuk proeven.
* Landhuis Ascension, dit landhuis behoort tot de oudste plantages van Curacao en is gesticht in 1672. Je hebt hier ook een mooi uitzicht over de zoutpannen en baai.
* Christoffelpark, in het park vind je veel zandpaden, geschikt voor 4×4 auto’s. Langs de paden bevindt zich een rijke flora en fauna. Beklim de christophelberg van bijna 375 meter. Bij helder weer kun je zlefs de kust van Venezuela zien.
* Klein Curacao, een klein eiland bij Curacao. Hier kun je perfect snorkelen. Bijna zeker kom je reusachtige zeeschilpadden tegen en met een beetje geluk dolfijnen.

Vliegtickets Curacao

* non stop vanaf Schiphol met KLM
* non stop vanaf Schiphol met TUI
* non stop vanaf Schiphol met Corendon

Curacao vliegtickets met gratis stopover
Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen niet rechtstreeks naar de eindbestemming. Zo is het vaak mogelijk om gratis (geen tickettoeslag) in het land van de tussenlanding een aantal dagen de reis te onderbreken.

Hotels op Curacao

* Hotels in de buurt van luchthaven Hato Curacao International Airport
* Hotels in Willemstad

Eten en uitgaan op Curacao
De Antilliaanse keuken is een smeltkroes van vele buitenlandse invloeden. Enkele typerdende gerechten zijn Stoba (stoofvlees) en de Pastechi (deegflap, gevuld met vlees, kaas of tonijn). Om echt te genieten van het typisch Antiliaanse Stoba kun je achter het postkantoor naar de overdekte markt. Een andere aanrader is het restaurant Jaanchies op Westpunt. Naast het mooie uitzicht en de gezellige sfeer kun je allerlei specialiteiten proeven, waaronder leguaan. De liefhebbers van romantiek kunnen een diner op het schip de Negrita niet overslaan. Wanneer je voor luxe kiest dan is Fort Nassau een echte aanrader. Voor het uitgaan moet je naar Mambo beach, waar je iedere avond kunt dansen op het strand. Regelmatig zijn er optredens van bekende Nederlanders en op dinsdagavond kun je films kijken in de ‘beach bios’

Bijzonderheden
* Carnaval van Curacao
* Curacao International Jazz Festival
* Curacao Culinair, Cultuur en Erfgoed Festival
* Amstel Curacao Race
* Curacao Salsa Festival
* Curacao Dive Festival

Duiken bij Curacao
Curacao is een paradijs voor duikers. Voor zowel beginners als geoefende duikers biedt het eiland schitterende duiklocaties.

Trouwen op Curacao
Curacao biedt oneindig veel mogelijkheden voor de perfecte huwelijksdag. Curacau ademt met de ruisende palmbomen, het heerlijke klimaat, de witte zandstranden en de schaduwrijke parken, een en al romantiek uit.

Golf op Curacao
In een razend tempo onwikkelt de golfsport zich op Curacao. Blue Bay Golf & Beach Resort is de meest bekende golfbaan op Curacao. De Curacao Golf en Squash Club is de eerste 9 holesgolfbaan van Curacao en staat bekend om zijn kaktushindernissen.

Stranden van Curacao
Op Curacao is het op en top genieten van prachtige zandstranden en een azuurblauwe zee. Sommige stranden zijn zelfs alleen bereikbaar per watertaxi. Cas Aboa is vrij luxe en voorzien van een restaurant, douches, ligbedden en parasols. Porto Marie is een uniek, sfeervol strand waar ook de lokale bevolking graag komt. Voor het uitgaan moet men naar Mambo Beach en een van de mooiste stranden om te gaan snorkelen is Playa Kalki

Praktische info Caracao
Het weer:
Op Curacao heerst een warm en zonnig klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Er waait een vrijwel contante passaatwind uit het oosten.

Taal:
Officiele taal is Nederlands. Men spreekt over het algemeen ook Engels en Papiamento.

Munteenheid Nederlandse Antillen:
Antilliaanse gulden. Je kunt ook met Euro’s of Amerikaanse Dollars terecht.

Handige links Curacao:
openbaar vervoer curacao

Parkeren op de luchthaven
Schiphol parkeren al vanaf € 6,- per dag!

Eten en drinken op Curaçao
De keuken van Curaçao is een ware smeltkroes. Het is een resultaat van de verschillende culturen en bevolkingsgroepen. De Caraïbische keuken is vooral beïnvloed door de Aziatische keuken die in veel restaurants terug te vinden is. Chinese restaurants worden afgewisseld door Europese restaurants die met name in de hotels te vinden zijn. Langs de boulevards zijn er cafés, terrasjes en bars, waar zowel overdag als in de avond smakelijke gerechten geserveerd worden. Streekrestaurants in het binnenland bieden typische gerechten als okrasoep, leguanensoep, geitenvlees en ingewandensoep aan. Ideaal voor de avontuurlijke bezoeker die tijdens zijn vakantie op Curaçao eens iets nieuws wil uitproberen.