Een rondreis Mongolie is een unieke belevenis. De Transsiberie Express, een rondreis over de Mongoolse steppen of een start in China of Rusland zijn mogelijkheden om dit uitgestrekte land te ontdekken. Ver van de hoofdstad Ulan Baatar leven Mongoolse families hun leven zoals hun ouders en grootouders dat ook al deden, in vilten tenten. Indrukwekkend om tijdens een rondreis Mongolie te aanschouwen. Wie de traditionele nomadische levenswijze op het platteland niet heeft gezien, is niet in Mongolië geweest. Het land van blauwe luchten, oneindige steppes, ruige gebergten, gastvrije nomaden en wilde paarden spreekt velen tot de verbeelding! Naast een avontuurlijke reis per trein met de Mongolie Express of Transsiberie Express zijn er ook reizen per 4wheel drive mogelijk.

Er zijn drie opties om een rondreis Mongolie te maken. Vanuit Peking per trein naar Ulan Bator en per vliegtuig terug. De tweede optie is direct vliegen op Ulanbaatar en de derde en tevens bekendste en meest aansprekende is een rondreis per trein namelijk de Transsiberie Express. Deze treinreis gaat van Peking naar Moskou of andersom.

TransSiberie Express of Mongolie Express
De Trans Siberie Express of Mongolie Express wordt genoemd als de mooiste treinreis ter wereld. Je reist dwars door het land van de vroegere heerser Djengis Khan over de steppen en de toendra’s en krijgt een adembenemend landschap voorgeschotelt. De Transsiberie Express toont het wijdse landschap met spectaculaire vergezichten, het alledaagse Mongoolse leven en een prachtig decor van eindeloze glooiende heuvels en prachtige meren.

Als je nergens uitstapt leg je achtduizend kilometer af en kruis je zeven tijdzones door: de Transmongolië Express. De route begint officieel in Moskou en gaat dwars door Rusland, Mongolie en China, eindigend in Peking.

De trein
Boek een tweede klas coupe voor vier personen, want zo ontmoet je andere reizigers. Maar voor het eerste deel tot Irkutsk – dat vier dagen duurt, met zo nu en dan een stop van maximaal 20 minuten – is het geen overbodige luxe om wel een eerste klas coupe te boeken. Je hebt tenslotte nog een hele treinreis voor de boeg!

Wat moet je zien?
Bij het stadje Irkutsk ligt het Baikal meer, ongeveer twee uur rijden met de openbare bus vanuit Irkutsk. Dit is een zoetwater meer van 636 kilometer lang en 80 kilometer breed en het diepste meer op aarde (1620 m). Maak een boottochtje over het meer en eet lekkere gerookte stokvis langs de kust.

In Ulaan Baator moet je naar het National Park: Terelj. Hier is het landschap zo onbeschrijflijk mooi: een uitgestrekte vlakte van bergen, leegte, stilte en ongereptheid. Je slaapt in authentieke ger-tenten, de tenten waar de Mongoolse nomaden in wonen, met een houtskachel om de tent te verwarmen.

En dan het laatste stukje trein! Op naar Beijing, in anderhalve dag en een nacht. Tijdens dit deel van de route is de grensovergang de grootste activiteit. Eerst sta je drie uur stil aan de Mongoolse kant, vervolgens drie uur aan de Chinese kant en tussendoor wordt het hele treinstel voorzien van een nieuw onderstel omdat de rails in China smaller of juist breder zijn dan in Mongolië.

In Beijing moet je natuurlijk naar het Tiananmen Plein waar de Chinese overheid de studentenopstand in 1989 bloedig neersloeg. Aan het plein grenst de Verboden Stad, het keizerlijk paleis van de Ming en Qing dynastieën, met een oppervlakte van 720.000 vierkante meter. Vanuit Beijing is goed vervoer te regelen naar de Chinese muur. Als je een tour boekt, word je vaak ook verplicht een staatsfabriek van het een of het ander te bezoeken, maar er gaan ook openbare bussen.

Naast al deze toeristische highlights is Beijing vooral een stad die je moet beleven. Wandel door de Chinese buurtjes (hutongs), over de marktjes en door de winkelstraten. Eet Peking duck, drink Chinees bier en denk terug aan de geweldige tocht die je dwars door drie landen hebt gemaakt!

Tips
De trein heeft geen douche, maar er is wel een toilet met wasbakje in elke wagon. Verder heeft elke wagon ook een tapje kokend water, dus neem soepjes en noodle hapjes mee! Sowieso is het een goed idee om zelf snacks/water mee te nemen. Iedere wagon heeft een provodnik die de wagon schoon houdt. Van haar krijg je als je instapt schoon beddengoed, dekens en een hoofdkussen. De restauratiewagons van de trein bieden redelijk eten voor een normale prijs. De keuken past zich aan aan het land waar je door reist. Dus eerst Russische borsjt en daarna Chinese bamie.