Vakantie Mexico

Maya tempels en Sombrero’s

Als grootste land van Midden-Amerika is Mexico een populair reisdoel voor toeristen. Zijn omvang en zuidelijke ligging zorgen voor een divers landschap, dat bestaat uit regenwouden, woestijngebieden, hoogvlaktes en kustgebieden met witte stranden. De onderlinge klimaatverschillen zijn behoorlijk, met tropische temperaturen in het binnenland en gematigde weersomstandigheden aan de oostkust en op de hoogvlaktes. Mexico telt ongeveer 122 miljoen inwoners. De hoofdstad van het land is Mexico-Stad, waar bijna negen miljoen mensen wonen. Bij toeristen is dit meestal niet de eerste keuze. Andere aantrekkelijke plaatsen voor een vakantie in Mexico zijn Playa del Carmen, Cancún, Guadalajara en Monterrey.

Mexico is rijk aan cultuur, en dat is ook de reden dat het al decennialang het best bezochte land van Midden-Amerika is. Een voordeel van het boeken van een verblijf in Mexico-Stad is dat in de regio belangrijke cultuurhistorische overblijfselen te bezoeken zijn. Onder andere Teotihuacan ligt er niet ver vandaan. Daarnaast staat de Plaza México in de hoofdstad, de grootste arena voor stierenvechten. Op het populaire oostelijke schiereiland Yucatán liggen overblijfselen van de eeuwenoude Mayasteden Chichén Itzá en Coba. Andere indrukwekkende bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Mexico zijn onder meer de Kathedraal van Guadalajara en de Mayaruïnes bij Cancún.

Voorbeeldtrip rondreis Mexico
Van het centrale hoogland en de Aztekencultuur naar het berggebied in Chiapas om vervolgens door te reizen naar het laagland van Yucatán waarde Maya complexen je versteld zullen doen staan.

In een van de grootste steden ter wereld ben je getuige van het leven van Mexico dat zich voor een groot deel op straat afspeelt. In het Antropologisch museum krijgt u een goed beeld van de oude indianenculturen en hun kunstvormen. Dit museum vormt een interessante basis voor de bezoeken aan de oude Azteken- en Maya complexen. Bij het Azteken-complex Teotihuacán buiten de stad komt de pre Colombiaanse cultuur tot leven.

Door de typisch koloniale sfeer en het heerlijke klimaat is Oaxaca een aangenaam stadje om paar dagen te verblijven. De ruïnes van Monte Albán en Mitla, vlakbij Oaxaca, zijn overblijfselen van de oude Zapotekencultuur.  De bekende Mezcal, een sterke drank gemaakt uit de agaveplant, wordt in Oaxaca vervaardigd en kan niet worden overgeslagen in dit deel van Mexico,  evenmin als de typische Mole uit de regio.

In San Cristobal laat de Santo Domingo kerk alle pracht en praal zien die de katholieke kerk naar de huidige maatschappij heeft gebracht. Rondom San Cristobal kunt u de traditionele leefwijze van de Maya’s zien, de mensen leven nog steeds volgens de tradities van hun volk.

Via de jungle, kun je het indrukwekkende tempelcomplex van Palenque bezoeken. Vervolgens is Mérida aan mooie stop waar je de koloniale architectuur kunt bezichtigen. Ieder weekend wordt hier op straat gedanst en gegeten, de Pollo pibil is een aanrader! Hier vandaan kun je gemakkelijk de flamingo-kolonie van Celestián bezoeken.

In één van de duizenden ‘ondergrondse meertjes’ (cenotes) die het schiereiland Yucatán rijk is kunt je een bijzondere duik nemen. Heerlijk verfrissend in een indrukwekkende omgeving. Dit kan bijvoorbeeld na het bezoeken van het Mayacomplex Chichen Itzá bij Valladolid. Na een grote afstand te hebben afgelegd, kunt je de laatste dagen volop genieten aan de heerlijke Caribische kust.

Alle belangrijke plaatsen op het toeristische Yucatán zijn geschikt voor shopaholics op vakantie in Mexico. In Mexico-Stad kunnen toeristen die willen winkelen terecht in de shoppingmall Centro Comercial Santa Fe of de Merced de la Cuddle in het historische stadscentrum. Ook het noordelijke Monterrey heeft diverse winkelcentra zoals Paseo San Pedro en Plaza Fiesta San Agustín. Als grootste plaats heeft Mexico-Stad ook een uitstekend nachtleven. De belangrijkste wijken zijn Condesa, Roma, Zona Rosa en Santa Fe. Uitgaan in Playa del Carmen kan rond de winkelstraat Quinta Avenida. Voor het uitgaansleven in Cancún biedt de toeristische hotelzone de beste mogelijkheden.

Wie op vakantie naar Mexico wil ontkomt natuurlijk niet aan de gevarieerde Mexicaanse keuken. Deze is een combinatie van invloeden van de Spanjaarden, de Azteken en de Maya’s. Maïs is een belangrijke toevoeging aan veel gerechten, terwijl bonen, rijst en vlees de voornaamste basisingrediënten zijn. De Mexicaanse keuken staat verder bekend om het gebruik van pittige kruiden. Lokaal eten doe je in de zogeheten cantina’s, waar ook typische Mexicaanse alcoholische dranken verkrijgbaar zijn. Wijken met veel horeca zijn onder andere de Barrio Antiguo in Monterrey, Polanco en San Angel in Mexico-Stad en Quinta Avenida in Playa del Carmen.