Lhasa (3595 m.) Potala (winterpaleis), Norbulinka (zomerpaleis). Jokhang tempel (gebouwd tussen 639 en 647), Barkhor, Barkhor square. Ramoche tempel (gebouwd tussen 639 en 647, hoog Tantrisch college), Tsepak Lhakang (ernaast), Gyüme (laag Tantrisch college, tegenover het Kirey hotel). Lukhang tempel (op een eilandje in een meer achter de Potala). Ani Sanghkhung nonnenklooster. Lingkhor met blauwe Boeddha muur.

Drepung klooster (in 1416 gesticht door Jamyang Chöje); het Ganden paleis was de huisvesting van de Dalai Lama’s totdat de 5de Dalai Lama de Potala liet bouwen; Nyare Kangtsen en Loseling college. Nechung klooster (zetel van het Nechung orakel, Tibet’s staatsorakel, een angstaanjagende plaats op 10 minuten heuvelaf lopen van Drepung). Sera klooster (gesticht in 1419 door Sakya Yeshe). Pabongka klooster (1 uur lopen vanaf de afslag naar Sera). Drölma Lhakhang klooster (Kadampa, gesticht door Drömtonpa, leerling van Atisha (982-1054)), gespaard gebleven tijdens de Culturele Revolutie; 30 minuten met de bus vanuit Lhasa.

Samye (3600 m.) Op weg naar Samye: de Yarlung Tsangpo vallei met diverse kloosters langs de route: Gongkar Chöde klooster (Sakyapa) met muurschilderingen in Kyenri stijl, Dorje Drak klooster (Nyingmapa), Dranang (Dratang) klooster (Sakyapa) met muurschilderingen in Indiaase en centraal Aziatische stijl, Tsongdu Tsokpa klooster.

Samye klooster (eerst Nyingmapa, nu Sakyapa). Het eerste klooster in Tibet, gesticht tussen 765 en 780. Gebouwd in de vorm van een mandala. De eerste abt was Shantarakshita. Het centrale gebouw, de Ütse, bestaat uit 3 verdiepingen: begane grond in Tibetaanse stijl, 1ste verdieping in Chinese stijl en 2de verdieping in Indiase stijl. Links van de ingang bevindt zich een inscriptie uit 779, die Boeddhisme tot staatsgodsdienst verklaart (op bevel van koning Trisong Detsen). De 3 deuren, die naar de Jowo Kang (meest gerespecteerde kapel) voeren, symboliseren de 3 deuren van bevrijding: leegte, vrij zijn van tekenen en vrij zijn van wensen. De panelen op het plafond zijn ieder met een mandala versierd.

Op weg van Samye naar Gyantse: het Yamdrok Tso meer (4488 m., heilig meer, turkoois van kleur). Het meer heeft de vorm van een schorpioen, dit wist men al in Tibet nog voor er ooit een vliegtuig overheen gevlogen was! Prachtig te bekijken vanaf de top van de berg Kamba-la (4794 m.)

Gyantse (3950 m.) Pelkor Chöde klooster (gesticht in 1418, bracht 3 ordes bij elkaar, Gelugpa, Sakyapa en Büton) en de Gyantse Kumbum, de grootste chörten of stupa in Tibet (gebouwd 1440). In de Ganden Lhakhang staat het grootste Tsongkhapa-beeld in Tibet.

Gyantse Dzong (14de eeuws fort), in 1904 het middelpunt van een hevige strijd tijdens Kolonel Younghusband’s tocht naar Lhasa.

Shigatse (3900 m.) Tashilunpo klooster (in 1447 gesticht door Genden Drup). Dit is het klooster van de Panchen Lama. Panchen betekent ‘groot geleerde’. Genden Drup, de 1ste Dalai Lama, is hier bijgezet. Hier staat ook het grootste vergulde beeld ter wereld. Dit beeld van Maitreya is 26 meter hoog en er is meer dan 300 kilogram goud op verwerkt. Een vinger is al meer dan een meter lang. Dit klooster heeft de Culturele Revolutie redelijk goed doorstaan. Het klooster staat momenteel onder sterke invloed van de Chinezen. In de ochtend zijn de meeste kapellen wel open en om 12:30 uur kun je in de main assembly hall vaak het lunchgebed bijwonen.

De kora kost ongeveer een uur om te lopen. Vanaf de kora kun je met een 20 minuten lopen de Shigatse Dzong bereiken. De moeite waard voor mooie vergezichten over Shigatse en de omliggende valleien.

Het zomerpaleis van de Panchen Lama’s (gebouwd 1844), 1 kilometer ten zuiden van Tashilunpo.

Op weg naar Tidrum: Ganden klooster (4500 m., gesticht in 1409 door Je Tsongkhapa na het eerste Mönlam festival). Het eerste Gelugpa klooster. Origineel de residentie van de Ganden Tripa, leider van de Gelugpa. Ganden betekent ‘vreugdevol’ en is de naam van het westelijke paradijs, ook bekend als Tushita, waar de toekomstige Boeddha, Maitreya, verblijft. Ganden werd vrijwel volledig verwoest door artillerievuur en bombardementen in 1959 en 1966.

Ook op weg naar Drigung Til: het plaatsje Medro Gungkar met het Katsel klooster (Kagyupa, gesticht door koning Songtsen Gampo). Vervolgens het plaatsje Drigung Qu met het Dzongsar klooster (Gelugpa) en 2 Kilometer ten zuidoosten ervan het Sha klooster (Dzogchen) met een ‘opgezette’ sneeuwleeuw.

Drigung Til klooster (Kagyupa). Gesticht in 1167 door Jigten Sumgon. Het klooster richt zich met name op contemplatieve meditatie. De kora leidt naar de heiligste sky-burial plaats in de regio rond Lhasa. Vanaf het kora pad kun je ook naar een kapel van de beschermer van Drigung, Abchi.

Tidrum (4325 m.) Tidrum nonnenklooster, gelegen in een diepe vallei. Voor een wandeling van 1,5 uur ga je richting noorden van de kloof, daar vindt je het Dranang klooster. Hier splitst de vallei zich.

Medicinale heet water bronnen. Gescheiden baden voor mannen en vrouwen. Neem een handdoek en slippers mee.

Reting (4100 m.) Reting klooster. Gesticht in 1073, gewijd door Atisha vanuit het hemelrijk, waar hij sinds zijn dood verblijft. Omgeven door jeneverbesbomen. In de kapel in de grote assembly hall staat centraal een beeld van Jampel Dorje, een mengeling van Manjushri, Vajrapani en Avaloketishvara. Links daarvan staat een beeld van Tara, waaraan wordt toegeschreven dat het spreekt. Links van de ingang van de kapel is een zeldzame muurschildering van de 14de Dalai Lama te vinden. De 6de Reting Rinpoche overleed in 1997; in 2001 kozen de Chinezen een opvolger, die 2 km. lager onderaan de heuvel aan de oever van de rivier in een gebouw wordt ‘vastgehouden’. De huidige Dalai Lama heeft ooit gezegd, dat als hij zou terugkeren naar Tibet hij bij vookeur permanent in Reting zou willen verblijven.

De kora kost ongeveer 40 minuten om af te leggen en komt langs een sky burial plaats. Verderop op de heuvel is de plaats waar Je Tsongkhapa de Lamrim Chenmo heeft opgesteld. Een wandeling naar het noordoosten van iets meer dan een uur leidt naar het Samtenling nonnenklooster. Hier is de meditatiegrot van Je Tsongkhapa te vinden.

Namtso (4718 m.) Namtso lake, ‘Hemelmeer’, turkoois meer met een 7000 meter hoge bergketen (Nyenchen Tanglha range) achtergrond. Het op 1 na grootste zoutwatermeer in China, het grootste in Tibet. 70 Kilometer lang, 30 kilometer breed en 35 meter diep. Over de achterliggende bergketen zijn Heinrich Harrer en Peter Aufschnaiter getrokken op hun weg naar Lhasa.

Tashi Dor klooster. De kora wandelen kost minder dan een uur. Onderweg kom je o.a. een voetafdruk van Guru Rimpoche, een handafdruk van de derde Karmapa en een rots, die lijkt op gevouwen handen en is verbonden met Chakrasamvara tegen.

Xiahe (2920 m.) Labrang klooster (gebouwd 1709). In 1985 is de main prayer hall afgebrand door kortsluiting. De brand heeft naar men zegt een week aangehouden. Daarom is men niet erg verzot op electriciteit in dit klooster.

Tongren beroemde stad vanwege z’n thangka tekenaars. Longwu Si (Longwu Lamasery), gebouwd in 1301 torent boven het stadje uit.
Xining Op weg naar Xining: Ta’ er Si klooster (Kumbum), gebouwd in 1577 op de geboorteplaats van Je Tsongkhapa.